7 Mayıs 2012 Pazartesi

E-KİTAP OKUYUCU (Kindle) KILIFI ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

E-kitap Okuyucu Kılıfı  Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

GİRİŞ

Yeni yüzyılda artık hemen hemen her yetişkin bireyin en az bir elektronik aleti var. Benim gibi okumayı çok seven bazıları da teknolojiden haliyle uzak kalamadı ve okumayı kolaylaştırmak için elektronik kitap okuyuculara diğer ismiyle "ereader"lara koştu. Bu alanda değişik firmaların birbirinden farklı e-kitap okuyucuları mevcut. Bu aletlere sahip olmak isteyenler önce uzunca bir araştırma yapıyorlar ama bu yazının konusu bu olmadığı için size o konuda yapılmış kapsamlı bir araştırmanın web adresini vermekle yetinelim;  http://goo.gl/NvTbP

Bu araştırmalar sonucunda ben de kendime Amazon'un sattığı "Kindle" marka "Touch" model "eink" teknolojili bir e-kitap okuyucu aldım. Kısacası "Kindle Touch" aldım. Nasıl eskiden kitaplarımızı korumak için onları değişik renklerdeki kaplarla kaplardık, üzerlerine etiket yapıştırıp bizim olduğunu belirtirdik aynen öyle de Kindle touchımı da korumak için hemen bir kılıf ve ekran yüzeyi koruyucusu (screen protector) araştırmasına girdim. Kılıf alırken nelere dikkat etmem gerektiği konusunda sadece bir kaç fikrim vardı fakat kılıfları denedikçe ve sosyal medyada arkadaşlarla sohbet ettikçe aslında dikkat edilmesi gereken başka önemli hususların da olduğunu fark ettim. Bunlara yazının ilerleyen kısmında naçizane değinmeye çalışacağım.

Kindle Touch Türkçe Kullanma Kılavuzu yazıma gitmek için bu cümleye tıklayınız!


ARAMANIZ GEREKEN ÖZELLİKLER

1. Kılıf Özellikleri

Kılıf almadan önce e-kitap okuyucunuzu nerelerde kullanacağınıza ya da kullandığınıza dikkat etmeli ve ona göre bir kılıf arayışına girmelisiniz. Örneğin yatmadan önce ya da yatakta kitap okumayı seviyorsanız benim gibi kılıfınızda ışık olmasını isteyebilirsiniz. Masada kitap okumayı seviyorsanız kılıfınızın masa üzerinde durabilecek özellikte olmasını arzu edebilirsiniz ya da sık seyahat eden biri için her şeyden önemlisi kılıfın e-kitap okuyucuyu koruyacak kadar sağlam olması başta gelen özellik olabilir. Bu kullanım alanını belirledikten sonra işiniz bir hayli kolaylaşacaktır.

Kılıf alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında kılıfın hafif olması gelmekte kanımca. Örneğin benim kullandığım Kindle Touch model e-kitap okuyucu 213 gram ve alacağım kılıfın da ona göre hafif olması gerekiyor ki kitap okurken sürekli elimde tutacağım göz önüne alınınca çabuk yorulmayayım ve saatlerce okuyabileyim.

İkinci olarak kılıfın e-kitap okuyucuyu koruyacak kadar sağlam olması gerekmektedir. Tecrübeler göstermektedir ki özellikle Kindle marka e-kitap okuyucular düştüklerinde yan köşelerden kırılmaktadır. Tabii ki hemen kırılmıyorlar her düşüşte ama yine de önleminizi almak isteyebilirsiniz. O yüzden köşeleri de kapatacak ya da sadece köşeleri kapatacak ve düştüğünde oraları koruyacak bir kılıf tercihiniz olabilir. Deri kılıflar, silikon kılıflar ve naylon ya da yapay deri kılıflar sağlamlık hakkında öne çıkabilir. Deri kılıflar derinin kalınlığına göre ağırlık ve sağlamlık sağlamaktadır. Örneğin ince deri kılıflar hemen çizilebilmektedir bu estetik kaygınızı artırabilir fakat kolay kolay yırtılmamaktadır. Silikon kılıflar hakkında geniş bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz. Naylon ve yapay deri kılıflarda pvc veya vinyl kullanılmaktadır. Bu tarz olanlar sağlamdır fakat belli bir süre çok kötü kokmaktadırlar. Vinyl konusunda bir araştırma yaparsanız sağlığa zararlı bir gaz salgıladığı için bu kötü kokunun ortaya çıktığını ve 2007 yılından beridir Japon araba üreticisi Toyota, Nissan ve Honda firmalarının bu maddeyi kullanmayı bıraktıklarını bulabilirsiniz.  


1.1 Ekran yüzeyi koruyucusu (Screen Protector)

E-kitap okuyucunuzun en önemli alanı ekranını da korumak isteyeceksiniz elbette. Bunun için üç seçenek karşınıza çıkacaktır. Birincisi ekranı çizilmeye, parmak izi bırakmaya ve yansımaya karşı koruyan ekran yüzeyi koruyucuları yani "screen protector"lar, ikincisi ön yüzeyi tamamen kapatan ve dolayısıyla da ekranı koruyan kılıflar ya da üçüncü olarak her ikisi birden.

Bu konuda öncelikle ekran yüzeyi koruyucusunun kanımca nasıl olması gerektiğinden bahsederek başlamak doğru olacaktır. Ekran yüzeyi koruyucusu e-kitap okuyucunun ekranı büyüklüğünde olmalıdır. Aslında azıcık ama çok az küçük olması daha iyidir çünkü bu koruyucuları ekrana yerleştirirken size kolaylık sağlayacaktır ve ayrıca koruyucudan memnun kalmadığınızda onu çıkarmanız için size alan bırakacaktır. Bu koruyucuları yerleştirirken ekran yüzeyi koruyucusu ile ekran arasındaki boşluğun üst tarafta olması okuma esenliği açısından bence daha iyidir. Koruyucunun bitiş yeri yatay şekilde okurken de yanlardaki boşluklara yani harflerin olmadığı alana denk gelmektedir. Bu yerleştirmeyi yaparken dikkat etmeniz gereken okuduğunuz kitabın ya da dokümanın yer bilgilerinin altta mı yoksa üstte mi yer aldığıdır. Örneğin Kindle Touch'ta bu bilgiler ekranın altında bir sağ köşede "loc 100" gibi bir de sol köşede "% 11" gibi yer almakta ve yerleştireceğiniz ekran yüzeyi koruyucusunun bitiş alanı tam bunların ortasından geçebilmektedir. Bu durum herkesi rahatsız etmeyebilir çünkü çok dikkatli bakarsanız koruyucunun orada bittiğini görmektesiniz.


Ekran yüzeyi koruyucusu ikinci olarak dış ışığı yansıtmayacak türde olmalıdır. "Anti-reflect", "anti-glare matte", "anti-uv (Ultraviolet)", "clarity" aradığınız özellikler olmalıdırBazılarınız e-kitap okuyucular zaten mat ekran neden ekran koruyucu yüzeyin de böyle olması gerekiyor diyebilirler. Şöyle ki; mat ekranınızın üzerine eğer mat olmayan ya da bu özelliği sağlamayan bir ekran yüzeyi koruyucusu koyduğunuzda artık ekranınız yansıtma yapmaya başlayabilmektedir. Bunu bir ışık kaynağı altında test edebilirsiniz.

Ekran yüzeyi koruyucusunda üçüncü olarak yüzey koruyucunun çizilmeye karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Aradığınız özellik "scratch resistant" olmalıdır. İstemeden de olsa ekran yüzeyini çizmek sizi üzebilir. Örneğin e-kitap okuyucunuzu çantanıza koydunuz ve anahtarınız da aynı yerde, siz yürürken ya da düştüğünüzde ya da bir yere sürtündüğünüzde anahtarınız e-kitap okuyucunuzun ekranını çizebilir. Hatta daha sert bir cisim ekranın kırılmasına ve işlevsiz hale gelmesine de yol açabilir.

Ekran yüzeyi koruyucusunda dördüncü olarak dokunmatik ekran özelliğini destekleyip desteklemediğine bakmalısınız. Her ne kadar bu özellik sadece bazı e-kitap okuyucularında mevcut olsa da yine de herkes için bir artı niteliği taşıyacaktır. Bu konuya özellikle benim gibi "Kindle Touch" sahipleri ya da "Nook Simple Touch" sahipleri dikkat etmelidir. Burada da bakacağınız kelimeler "touch screen compatible" oluyor.

Ekran yüzeyi koruyucusunda beşinci olarak kabarcık bırakmayan cinslerin tercih edilmesi gerekmektedir. "Bubble free" kelimeleri size araştırmanızda yardımcı olacaktır. Ekranınızın tam ortasında koca bir kabarcığın bu koruyucuyu taktıktan sonra durması hoş olmayacaktır. 

Ekran yüzeyi koruyucusunda ayrıca parmak izi belli etmeyen bir koruyucu tercih etmelisiniz.fingerprints", "smudges", "oils wipe away"  aradığınız özellikler arasında olmalıdır.

Ekran yüzeyi koruyucuları genelde kendinden yapışkanlı oluyorlar ve sadece bir tarafındaki naylonu çıkartıp hemen yapıştırabiliyorsunuz. Bu tarz olanları almanızda fayda var, diğer tarz olanlarda ise ekran yüzeyi koruyucusunu önce köpüklü suya sokup daha sonra ekrana uygulamak gerekiyor ve haliyle koruyucudaki su ekranın köşelerinden cihazınıza girebiliyor. Artık suyun ne kadar girdiğine bağlı olarak cihazınız hakkında bir sonuca varabilirsiniz.

1.2 Ekran Yüzeyi Koruyucusunu Uygulama

Ne yazık ki bu ekran yüzeyi koruyucularını takmak çok basit değildir. Bunu takarken önce ekranın tozunu şu lcd ekranları temizlemekte kullanılan "micro fiber" özellikli bezle temizlemelisiniz. Çünkü tozlar bu bezlere daha kolay yapışıyorlar ve ardında toz ya da iz bırakmıyorlar. Genelde ekran yüzeyi koruyucusu ile birlikte bir micro fiber bez de yolluyorlar. Daha sonra da koruyucuyu tarif edilen yöntemle uyguluyorsunuz. İşte bu aşamada bence ortalama hızda olmak ve koruyucuyu hizasından sağa ya da sola kaydırmadan ona hafif bir dış bükey kıvrım vererek takmak, arada toz gördüğünüz yerleri üfleyerek ya da yardım eden birisi varsa onun micro fiber bezle silmesini sağlayarak uygulamak en iyi sonucu verecektir.



1.3 Ekran Yüzeyi Koruyucusunda Son Hususlar

Ekran yüzeyi koruyucusunda değinilmesi gereken son husus da bu koruyucuların ekranı kırılmaya karşı nasıl koruduğudur. Elbette çok şiddetli çarpmalara karşı korumaları ne yazık ki mümkün değildir ama daha kontrol edilebilir çarpmalarda çarpmanın etkisini emerek ekrana gelen darbenin hafiflemesini sağlamaktadırlar. Ayrıca ekrana yapışık ve yırtılmayan cinsten oldukları için ekranın parçalanmasına da engel olmaktadırlar. Elbette ki istisnaları mevcuttur.

Ekran yüzeyi koruyucusunu herkes uygulamamaktadır. Sadece yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı riske girmek istemeyen okuyucular ek önlem olarak buna başvurmaktadır. Genelde e-kitap okuyucuların ekranları sağlam yapılmakta ve mat olmaktadır. Bu konudaki bazı ekran yüzeyi koruyucusu (screen protector) önerilerimi yazının sonunda görebilirsiniz.

1. Kılıf Özellikleri (Devam)

E-kitap okuyucu kılıfına dönersek; e-kitap okuyucu kılıfının üçüncü olarak ana fonksiyonlara erişimi engellemeyecek yapıda olması yani okuyucunun tuşlarını, şarj girişini, açma kapama tuşunu varsa kulaklık, klavye, ses ayarı yerlerini açıkta bırakması ya da kullanımını engellememesi gerekir. Bazı kılıflar bu tuşları kapatabilecek özelliktedir bazıları da bu tuşların dibine kadar kılıfı getirmekte ve kullanımı zorlaştırmaktadır.

E-kitap okuyucu kılıfında dördüncü olarak, alacağınız kılıfın dış yüzeyinde ekrana baskı yapacak "çıt çıt" ya da "magnet" yani mıknatıs gibi sert aparatların olmaması bakmanız gerekenler arasındadır. Kılıftaki sert yüzeyler e-kitap okuyucunun ekranına baskı yapmakta ve ekranın çalışamaz duruma gelmesine yol açmaktadırlar. Bu tarz kılıf kullananların başına henüz ekranla ilgili bir sıkıntının gelmemiş olması kanımca onları bu riskten kurtarmamaktadır. Yine de her şeyde olduğu gibi bu da tercih meselesidir.  Bu durumda fermuarlı veya cırtcırtlı modeller, ipli ya da lastikli modeller, silikon modeller, renkli dış yüzey çıkartmaları (skins), yumuşak mıknatıslı ya da açık kapaklı modeller seçenekler arasındadır.

Kılıfta arayacağınız bir diğer özellik de kılıfın ince olup olmadığıdır. Kılıf ekranı da kaplayan bir kılıf ise, ön yüzün arkaya tam çevrilip çevrilemediğine bakabilirsiniz. Bazı kılıflar sadece 180 derece açılmaktadırlar.

Arkaya tam açılan kılıflarda bundan sonrası artık estetik algınıza kalmaktadır. Kılıfların kimi e-kitap okuyucuyu şişirerek elinizin üstünde fazla kalınlık yapmakta, kimi eli terletmekte, kimi ise olması gerektiği gibi ince durmaktadır.  Örneğin fermuarlı bazı modellerin dış yüzeyi sert plastikten yapılmıştır ve bu kılıfın kapağını tamamen arkaya çevirdiğinizde sert plastik ergonomik açıdan elle tutmanıza yardımcı olmamaktadır. Kılıfın kapağı iç bükey olduğu için onu arkaya çevirdiğinizde arka yüzeye kapağın arkası değerken kapağın kenarları dışa dönük durmaktadır.

Bu konuda en incesi dış yüzey çıkartmalarıdır ama bunlar daha çok estetik amaçlıdırlar. Ne yazık ki e-kitap okuyucuyu düşmelere ve darbelere karşı diğerleri kadar koruyamamaktadırlar.  

İkincilik konusunda e-kitap okuyucu satan firmaların kendi üretimi olan kılıflar ile silikon kılıflar birbiri ile yarışabilir. Kanımca e-kitap okuyucu firmaların ürettiği modeller daha incedir ve daha estetik görünmektedir


Bazı Modeller Hakkında Değerlendirme :

Silikon, Lastikli, Fermuarlı ve E-kitap Okuyucu Firmaların Kendi Urettikleri Modeller

Silikon modeller ekrana direk gelecek darbeler hariç tam bir koruma sağlamaktadırlar. E-kitap okuyucunun ekranı hariç her tarafını bir eldiven gibi kapladığı ve dayanıklı oldukları için satın alabileceğiniz bir modeldir silikon kılıflar. Yeri gelmişken bu modelde yaşabileceğiniz bir kaç sorunu şöyle söyleyebiliriz. Her ne kadar e-kitap okuyucular tabletler ya da akıllı cep telefonları gibi çabucak ısınmasa da yine de belli bir ısıları mevcuttur. Bazı e-kitap okuyucu modellerde bu ısı ekranın yenilenme sıklığını etkileyebilmektedir. Yeni e-kitap okuyucularda ekranın kendini yenileme sıklığını belli bir sayfaya ya da tıklamaya kadar ayarlayabilmektesiniz. Silikon kılıf e-kitap okuyucunuzun daha çabuk ısınması riskini taşımakta ve her sayfa çevirişinizde ekranı yenileyen e-kitap okuyucunuzun pil ömrü kısalmaktadır. Bu eksisinin yanında köşeleri ve diğer yerleri tam kapladığı için zor şartlarda sağlamlık açısından daha iyi bir performans almanız silikon kılıfların büyük bir artısıdır. Ayrıca hafif olmaları da es geçilemeyecek özellikleri arasındadır. Silikon kılıflar genelde 70 gram civarındadır. Dış yüzey çıkartmalarını (skins) saymazsak, e-kitap okuyucu satan firmaların kendi ürettikleri ışıksız kılıflar ise 110 gram civarındadır. Tabii ki bu ağırlıklar e-kitap okuyucunuzun büyüklüğüne göre değişebilir, verdiğim örnek ağırlıklar "Kindle Touch" ve "Nook Simple Touch" içindir.

Lastikli ya da ipli kılıflar da değişik modellerde karşımıza çıkmaktadır. Sadece arka yüzeyi olan ve e-kitap okuyucuyu dört köşesinden lastikle tutan modeller ile hem böyle dört köşesinden tutan hem de dış kılıfı olup onu da açılmalara karşı yine lastikle ya da iple tutan modeller mevcuttur. Çoğu e-kitap okuyucu sahibinde bu modellerden görmekteyim. Yalnız bu modellerde dış kapağı olmayanlar sadece e-kitap okuyucuyu tutuyor izlenimi vermektedir. Kenarları ve ekranı koruyacak bir şekilde değildirler çoğu, ama fiyatları diğerlerine göre daha uygundur. Benim aradığım köşeleri koruma özelliğini tam verememektedirler. Ayrıca e-kitap okuyucuyu tutan lastikler bir süre sonra gevşeme riski taşımaktadır. Aynen kapaklı modellerde de bu lastiğin gevşeme riski söz konusudur. Tabii ki yetenekli bir tanıdığınız gevşeyen bu lastikleri yenileri ile değiştirebilir.

Fermuarlı modeller de değişik şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Sadece e-kitap okuyucuyu taşıyan ve okurken kullanmadıgınız modeller ya da daha komplike hem e-kitap okuyucuyu tutan hem de taşımaya yardımcı modeller mevcuttur.  Fermuarlı modellerin de neden yapıldığı önem taşımaktadır. Örneğin bazı fermuarlı modeller çok yumuşaktır, üzerine gelen baskıya direnecek yapıda değildir ve size gereken korumayı sağlayamayabilir.

E-kitap Okuyucu Kindle Touch Kılıfı İncelemeleri: rooCASE Kindle Touch Executive Leather Case Cover


E-kitap okuyucu kılıfında isteyebileceğiniz bir diğer özellik ise kılıfın tek başına istediğiniz pozisyonda durup durmadığıdır. Buna ek olarak elle rahatça tutmak için kılıfa yapılmış el geçirme yerinin olup olmadığına da bakabilirsiniz. El geçirme yeri diyorum çünkü bütün modelleri elle tutuyoruz eninde sonunda zaten. Elinizi bu modellerde köprü gibi yapılan tutamaktan geçiriyorsunuz ve e-kitap okuyucu kılıfı ile beraber elinizde duruyor, avantajı ise parmaklarınızı kullanmak zorunda olmamanız. Yalnız tecrübelerimden bu modellerin genelde elde daha çok terlemeye neden olduğunu ve ayrıca el bilek dengesini ayarlamadığınızda bileğinizde ağrıya neden olabileceğini söyleyebilirim.

Kılıfın tek başına durup durmadığı hususunda da dikkat etmeniz gereken kılıfın hangi şekilleri desteklediğidir. Yani e-kitap okuyucunun hem dikey şeklini hem de yatay şeklini destekleyip desteklemediği önem arz edebilir. Yine çoğunlukla kullandığınız okuma şeklinize göre bir modele bakmanızı öneririm. Genelde tek başına durabilen modellerin arkalarında o şekilde durmayı destekleyecek bir aparat mevcuttur. Bu aparatın ne kadar açıldığı hususu önemlidir. Çünkü bazı modellerde bu aparat fazla açılmamakta ve e-kitap okuyucunun ağırlığını taşımakta yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla tek başına da duramamaktadır. Bazı modellerde bu mekanizmayı sağlamak için cırtcırtlı bir ek yapılmıştır. Bu ek hem kılıfı kapattığınızda kılıfın kapalı kalmasını sağlamakta hem de kılıfı açtığınızda okurken kılıfın tek başına durması için arkaya çevrilerek dış yüzeye yapışmaktadır. Bu modellerde bu ekin dış kılıfın altından geçmesi durumunda kılıfın dengesi bozulmaktadır. Kılıfı dengeleyecek mekanizmayı bozmaktadır, yani arka desteğin altından geçip fazlalık oluşturduğu için arka desteğin yüzeye tam oturmasını engellemektedir. Fakat içe yapışan modellerde böyle bir durum söz konusu değildir.  Tek başına duran modellerde örneğin daha çok pdf okuyanlar küçük e-kitap okuyucularda yatay modu tercih etmektedirler dolayısıyla kılıfın yatay şekilde durabilecek olması onlar için önem taşıyabilir.

E-kitap okuyucu kılıfına ışık kaynağının rahatça takılıp takılamadığı da dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Örneğin silikon modellere ışık kaynağınızı rahatça takamazsınız. Işığınız varsa ona göre bir kılıfa da bakabilirsiniz. E-kitap okuyucu ışık kaynakları ne yazık ki bu yazının konusu değildir ve bu konuda henüz karşıma da bir araştırma yazısı çıkmamıştır dolayısıyla tavsiye edebileceğim bir yazı yoktur.

SONUÇ

Kılıf alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında kılıfın hafif olması gelmektedir. E-kitap okuyucunuzun size ağır gelmemesi okuma keyfinizi artırması için önemlidir. Silikon kılıflar, dış yüzey çıkartmaları (skins) ve ince deri kılıflar bu açıdan avantajlıdırlar.

İkinci olarak kılıfın e-kitap okuyucuyu koruyacak kadar sağlam olması gerekir. E-kitap okuyucunuz düştüğünde ya da onun üzerine bir şey düştüğünde kılıf e-kitap okuyucudaki zararı en aza indirmelidir ya da hiç zarar görmemesini sağlamalıdır. Bu konuda deri kılıflar, naylon ya da yapay deri kılıflar, silikon kılıflara bakılabilir. Tam koruma için ekranı da kapatan modellere bakmakta fayda vardır. Ekranı da kapatan modellerin ileride değineceğim ince olup olma hususuna da dikkat etmek gereklidir.

E-kitap okuyucunuzun en önemli alanı ekranını da korumak isteyeceksiniz. Bu durumda ekran yüzeyi koruyucusu alıp ekranınıza takabilirsiniz.  Alacağınız ekran yüzeyi koruyucusunun yansıtmayan (anti-glare matte), ultraviyole ışınlara karşı koruyan (anti-uv), şeffaf (clarity), dokunmatik ekrana uygun (touch compatible), ekranınızdan çok az küçük, çizilmeyen ve parmak izini belli etmeyen ayrıca kabarcık bırakmayan özellikleri taşımasına dikkat etmelisiniz.

E-kitap okuyucu kılıfına dönersek üçüncü olarak alacağınız kılıfın dış yüzeyinde ekrana baskı yapacak "çıt çıt" ya da "magnet" yani mıknatıs gibi sert aparatların olmaması gerekir. Bu aparatlar e-kitap okuyucunun ekranının ve dış yüzeyinin zedelenmesine yol açmaktadır. Hatta ekranın işlevsiz hale gelmesine kadar gidecek vahim sonuçları beraberinde getirmektedir.

Kılıfın e-kitap okuyucusunun ana fonksiyonlarına erişimi engellemeyecek yapıda olması yani tuşlarını, şarj girişini, açma kapama tuşunu varsa kulaklık, klavye, ses ayarı yerlerini açıkta bırakması ya da kullanımını engellememesi gerekir. Bazı kılıflar bu tuşları kapatabilecek özelliktedir bazıları da bu tuşların dibine kadar kılıfı getirmekte ve kullanımı zorlaştırmaktadır.

Buraya kadar verdiğim özellikler e-kitap okuyucu kılıfını hem sadece taşıma amaçlı kullanmak isteyenler için hem de daha işlevsel kullanmak isteyenler için olmazsa olmaz olanlardır.

Kılıfta arayacağınız bir diğer özellik de kılıfın ince olup olmadığıdır. Kılıf ekranı da kaplayan bir kılıf ise, ön yüzün arkaya tam çevrilip çevrilemediğine bakabilirsiniz. E-kitap okuyucunuzun en ince ve hafif hali kılıfsız halidir. Onu oluşabilecek tehlike ve darbelere karşı korumak istiyorsanız mutlaka bir kılıf edinmeniz gerekmektedir. Çok dikkatli bir insanım bunlara ihtiyaç duymam da diyebilirsiniz. Yine de riskten kaçınmak isteyebilirsiniz.

E-kitap okuyucu kılıfında isteyebileceğiniz bir diğer özellik ise kılıfın tek başına istediğiniz pozisyonda durup durmadığıdır. Özellikle yatay modda okumayı sevenler için kılıfın yatay şekilde ve dikey şekilde rahatça durup durmadığına, kılıfın e-kitap okuyucunun ağırlığını bu şekillerde taşıyıp taşıyamayacağına ve mekanizmasının buna uygun olup olmadığına bakılabilir.

E-kitap okuyucu kılıfına ışık kaynağının rahatça takılıp takılamadığı ışıkla okumak isteyenler için önem taşıyabilir. Kılıfa ışık kaynağınızı taktığınızda e-kitap okuyucunun öncelikle zarar görmemesi gerekir. Daha sonra istediğiniz açılardan ışık kaynağınızı kullanmaya elverişli olup olmadığına bakabilirsiniz. Işık kaynağınızı tutabilecek sağlamlıkta olması da gözden kaçırılmaması gereken bir diğer husustur.

Hülasa sosyal medyada, web sitelerinde ve diğer yerlerde kılıf hakkında başvurabileceğiniz yapılar mevcuttur. Bunlardan biri olan Facebook Kindle Turkiye kapalı grubuna gelirseniz özellikle kindle modelleri hakkında en güncel ve kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu açıdan orada da hem benim önerdiğim hem de katılımcı diğer arkadaşların önerdiği bazı kindle kılıflarına yazının sonunda değinmek isterim.

Umarım bu bilgiler size e-kitap okuyucu kılıfı alma kararınızda yardımcı olabilmiştir.

ÖfN.

Ömer Faruk Nan

Ekran yüzeyi koruyucusu (Ereader Kindle, Nook, Sony Screen Protector);

Öneriler:

Örnekler:

Kılıflar;

Öneriler:

Örnekler:

7 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş, teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  2. Ben de bir ekleme yapayim, Cin'den gelen bazi kiliflarin ic kismi K4'un arkasini boyayabiliyor diye duydum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne yazık ki bazı Çin yapımı modeller Kindle cihazın arkasında iz bırakıyor ve bu boyayı çıkarmak da mümkün değil. Henüz ben başaran duymadım. O nedenle çok ucuz kılıflara yönelmemek gerek. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  3. Bu ürünleri Türkiye'de bir adrese gönderen site/mağaza var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben henüz bilmiyorum böyle güvenilir bir site. Ama yurtdışına çıktığımda ekstradan getireceğim bu gidişle. Bir kılıf sitesi açılmıştı ama bizim emeklerimii araklayarak kendine yer edinmeye çalıştı o nedenle de kapandı. Güvenilir bir kılıf sitesi bulursam buradan yazarım ama siz ebayden bakmaya devam edin bu süreçte ;)

      Sil
  4. Amazon Kindle Paperwhite için Amazon tarafından üretilmiş, orijinal fakat mıknatıslı kılıflar var. Onlar da cihaza zarar verir mi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PPW (Paperwhite) için ben de o mıknatıslı kılıfı kullanıyorum, o orijinal kılıfın mıknatısı çok kenarda yine kılıfın kendi kenarına baskı yapıyor. Kanımca en az zarar verecek kılıf bu kılıf. Bir de PPW led ışıkları altta yer alıyor ve orjinal kılıfın mıknatısı ortada yer alıyor. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz bence.

      Sil